Wat kun je doen om lokale ondernemers te steunen? 9 tips!

Wat kun je doen om lokale ondernemers tijdens corona te steunen tips MAB Media Brielle Marketingbureau 1

Het zal niemand zijn ontgaan: de nieuwe coronamaatregelen hebben grote impact. Niet alleen kunnen onze “blokjesverjaardagen” niet meer doorgaan en zit een etentje buiten de deur er voorlopig niet in. Nee, de maatregelen hebben ook grote gevolgen voor veel lokale ondernemers. Zelf geloof ik dat we juist in deze tijd elkaar als ondernemers kunnen steunen. Zo houden we samen de lokale economie draaiende. En zo zorgen we ervoor dat we straks wél weer naar dat leuke cafeetje kunnen. Wat kun je doen om lokale ondernemers te ondersteunen? Ik deel 9 ideeën.

1. Koop lokaal

“Koop lokaal.” Die welbekende quote ben je vast al wel tegengekomen. Tegenwoordig zijn we snel geneigd om dingen online te bestellen. Of om naar grote winkelketens te gaan. Maar wat nu als je eens niet de pakketjesbezorger laat komen? Of als je een bezoekje aan de grote winkelketens overslaat? Ga in plaats daarvan naar kleine lokale winkels. Grote kans dat je dan ook nog eens met een meer uniek cadeau of een extra lekker streekproduct thuiskomt. 

Vind je het spannend om winkels te bezoeken tijdens de coronapandemie? Ga dan op een doordeweekse ochtend. Dan is het in veel winkels hartstikke rustig.  

2. Bestel bij een lokaal restaurant

Een bezoekje aan je favoriete restaurant zit er helaas even niet in. Dat is balen voor jou, maar natuurlijk ook heel lastig voor horeca-ondernemers zelf. Wat je wél kunt doen? Eten bestellen bij je favoriete restaurant, koffietentje of lunchroom. Daar help je de horeca een handje mee. En zeg nu zelf: een extra culinaire lunch of diner bij jou thuis op tafel zetten, is natuurlijk ook niet verkeerd. Voor die vorm van lokale steun offer ik mezelf in ieder geval graag op 😉

3. Bied je hulp aan 

Gaat het met jouw onderneming wél goed in deze tijd? Juist dan geeft het een fijn gevoel om andere lokale ondernemers te helpen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door jouw expertise aan te bieden aan ondernemers die het lastiger hebben. 

Je kunt op allerlei manieren jouw hulp aanbieden. Een paar voorbeelden:

  • Bied aan een lokale winkel of horecazaak aan dat jij bestellingen kunt langsbrengen bij klanten.
  • Help een ondernemer bij het opzetten van een social-media-account of website. 
  • Bied je diensten gratis aan bij een ondernemer die het op dit moment lastig heeft en die jouw diensten kan gebruiken. Of je nu fotograaf, tekstschrijver, marketeer of financieel expert bent. 
  • Bied aan om met een ondernemer te sparren over manieren waarop hij wél aan geld kan komen. 
  • Kijk of jullie je krachten kunnen bundelen. Bijvoorbeeld door een cadeaupakket met spullen van een andere lokale ondernemer in jouw winkel of webshop aan te bieden. 

4. Zet lokale ondernemers in de spotlights

Heb je veel volgers op LinkedIn, Facebook of Instagram? Gebruik dan je bereik door één of meerdere lokale ondernemers in het zonnetje te zetten op jouw social kanalen. Deel bijvoorbeeld een bericht waarin je aangeeft wat die ondernemer doet en waarom anderen hem moeten inschakelen. Wie weet levert het die ondernemer meer klanten op. Of anders op z’n minst een aantal nieuwe connecties. 

5. Schrijf een aanbeveling 

Een tip die lijkt op de vorige: deel een review over een lokale ondernemer met wie jij goede ervaringen hebt. Dat kan bijvoorbeeld een recensie zijn op zijn/haar website, maar ook een aanbeveling op LinkedIn of een Google-review. Kleine moeite voor jou, groot plezier voor de ondernemer!

Lees ook de blog over ‘De invloed van Google Reviews voor elk bedrijf‘.

6. Koop een tegoedbon 

Heb je op dit moment niets nodig bij je favoriete winkel of restaurant? Ook dan kun je een lokale winkel of restaurant supporten. Koop een tegoedbon waarmee jij of iemand anders later iets kan kopen. Dan heb jij iets leuks om naar uit te zien en heeft de lokale ondernemer toch wat extra inkomsten.

7. Verras een ondernemer met iets leuks

Je hoeft het niet meteen groots aan te pakken om een lokale ondernemer te steunen. Een kleinigheidje geven aan een ondernemer is ook al heel leuk. Ga spontaan langs met een cadeaupakketje, stuur een kaartje of breng bloemen langs. Ook hiervoor geldt: voor jou een kleine moeite, voor de ander misschien wel hét lichtpuntje van de dag. 

8. Doe je boodschappen bij lokale ondernemers

Natuurlijk kun je naar de supermarkt gaan voor je boodschappen. Maar je kunt je boodschappen ook bij de lokale specialist halen. Koop je groente bij de lokale groenteboer en ga voor bloemen naar de bloemist in plaats van naar de supermarkt. Of haal je brood bij de bakker. Vaak kunnen kleine ondernemers jouw zakcentje heel goed gebruiken. Elke aankoop is er één. 

9. Geef wat extra fooi

En ten slotte: als je dan toch wat lekkers te eten of drinken afhaalt, geef dan meteen wat extra fooi. Als iedereen dat doet, is dat in totaal toch een mooie extra bijdrage voor lokale ondernemers. En uiteindelijk help je jezelf daarmee ook alleen maar. Want zeg nu zelf: jij ziet er vast ook enorm naar uit dat jouw favoriete horecatent over een tijdje weer gewoon de deuren opent en het hoofd boven water houdt?! 

Laten we elkaar supporten. Want wat is er nu mooier dan jouw talenten en enthousiasme inzetten om ook andere ondernemers verder te helpen?!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.