Social media. Die term ben je vast al vaker tegengekomen. Wellicht ben je zelf dagelijks actief op deze sociale platformen om op de hoogte te blijven van wat die verre vriend of uit het oog verloren oud-collega zoal doet. Welke social media zijn er zoal? Waar gebruik je ze voor? En wat is social media nu eigenlijk in een notendop? Dat leg ik je in dit artikel haarfijn uit.
Social media: een verzamelterm
De term ‘social media’ is eigenlijk een verzamelbegrip. Onder social media vallen diverse online platformen waarop mensen én bedrijven contact aangaan met anderen. Op social media staat namelijk interactie tussen gebruikers centraal. Dat kan interactie zijn tussen individuen, maar ook interactie tussen een bedrijf en een klant. Bij iedere vorm van interactie op social media is ‘delen’ het sleutelwoord. Social media zijn namelijk bij uitstek bedoeld voor het delen van bijvoorbeeld foto’s, teksten, video’s of geluidsfragmenten met anderen.
Volgers of andere mensen die jouw berichten bekijken, kunnen bij ieder bericht op de knop ‘Vind ik leuk’ drukken of kunnen een bericht delen met hun volgers of een reactie achterlaten. Mede door die mogelijkheden kun je door social media mogelijk heel veel mensen bereiken.
Social media vs. traditionele media
Om antwoord te kunnen geven op de vraag ‘Wat is social media?’ kun je het beste een vergelijking maken tussen social media en traditionele media. Onder die laatste categorie vallen onder meer radio, televisie en tijdschriften. Een boodschap die je deelt via televisie of radio is eenzijdig. De boodschap gaat van de afzender naar jou als kijker of luisteraar en je kunt er niet actief op reageren.
Kenmerkend voor social media is juist dat je als ontvanger van een boodschap de mogelijkheid hebt om direct te reageren, waarbij de reactie voor de zender maar vaak ook voor veel andere mensen zichtbaar is.
Het gebruik van social media anno 2019
De populariteit van social media blijkt alleen al uit het grote aantal Nederlanders dat actief is op een of meerdere social media. Hieronder kun je zien hoeveel Nederlanders anno 2019 actief zijn op elk platform. De resultaten komen uit het uitgebreide trendonderzoek van het onderzoeksinstituut NewCom Research & Consultancy.
- Facebook: 10,1 miljoen gebruikers (vs. 10,8 miljoen in 2018)
- YouTube: 8,7 miljoen gebruikers (vs. 8,0 miljoen in 2018)
- Instagram: 4,9 miljoen gebruikers (vs. 4,1 miljoen in 2018)
- Twitter: 2,5 miljoen gebruikers (vs. 2,8 miljoen sinds 2018)
- LinkedIn: 4,6 miljoen gebruikers vs. 4,4 miljoen sinds 2018)
- Pinterest: 3,5 miljoen gebruikers (vs. 3 miljoen sinds 2018)
- Snapchat: 2,4 miljoen gebruikers (vs. 2,4 miljoen sinds 2018)
Zoals ook in onderstaande grafiek te zien is, neemt in Nederland de populariteit van Instagram het snelst toe van alle social media.
Bron: Newcom Research & Consultancy
Welke social media zijn er?
De belangrijkste social-mediaplatformen van dit moment zijn Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube, LinkedIn en Snapchat. Elk van deze platformen heeft eigen kenmerken en een eigen doelgroep en is in die zin uniek. Met Facebook bereik je bijvoorbeeld een heel andere doelgroep dan met Pinterest. En op LinkedIn plaats je geheel andere boodschappen dan je veelal op Pinterest zult doen. Wat elk van deze platformen in het kort inhoudt en waar het voor is bedoeld, lees je hieronder.
Facebook is in vrijwel alle landen ter wereld het grootste sociale platform. Het is dan ook een heel veelzijdig platform dat veel mogelijkheden biedt. Op Facebook kun je als gebruiker of als organisatie allerlei soorten berichten plaatsen. Denk aan tekstboodschappen, foto’s, video’s, links of geluidsfragmenten.
De belangrijkste doelgroep van Facebook bestaat uit 20- tot 39-jarigen. Goed om te weten is dat de gemiddelde Facebook-gebruiker wat ouder is dan veel gebruikers op de andere social media zijn. Facebook wordt steeds minder gebruikt door jongeren, terwijl het aantal oudere gebruikers op Facebook juist stijgt. Overigens daalt het algehele gebruik van Facebook. Volgens diverse bronnen, zo is onder andere te lezen in het AD, komt dat mede doordat sommige gebruikers Facebook wantrouwen.
Desondanks wordt Facebook van alle social media het meest gebruikt om te adverteren. Het platform biedt dan ook veel verschillende mogelijkheden voor advertenties. Ook stelt Facebook je in staat om een heel specifieke doelgroep voor advertenties af te bakenen.
In tegenstelling tot Facebook, kent Instagram juist een groot aantal jonge gebruikers. Het grootste deel van de Instagram-gebruikers is tussen 15 en 19 jaar en Instagram wordt dan ook vaak ingezet voor jonge doelgroepen.
Kenmerkend voor Instagram is dat op dit platform foto’s en video’s centraal staan. Je kunt er allerlei soorten foto’s of video’s plaatsen of je kunt de foto’s en video’s van anderen bekijken. Dat kunnen vakantiefoto’s zijn van een vriend die op een tropisch eiland verblijft, maar ook bijvoorbeeld inspirerende quotes, foto’s van goed (of minder goed) gelukte recepten en achter-de-schermen-foto’s van bekende mensen. Onder iedere foto of video kan de eigenaar van het account een korte tekst toevoegen.
Wanneer je een foto of video deelt op Instagram, verschijnt deze in jouw “feed”. Oftewel, in jouw overzicht met alle foto’s en video’s die je hebt geplaatst. Wie jou volgt, zal je foto of video tijdens het scrollen door Instagram voorbij zien komen. Wel is hierbij sprake van een algoritme, wat inhoudt dat het afhankelijk is van de interesses en het gedrag van jouw volgers of ze je foto of video daadwerkelijk te zien krijgen.
Ook kunnen mensen die je niet volgen jouw foto’s opzoeken, bijvoorbeeld door een specifieke trefwoord (ook wel een “hashtag” genoemd) in te typen dat jij in de omschrijving bij je foto hebt verwerkt.
Instagram heeft in totaal meer dan 2,5 miljoen Nederlandse gebruikers. Dat zijn zowel individuen als bedrijven. Bedrijven hebben vaak een Instagram-bedrijfsprofiel aangemaakt, waardoor ze inzicht krijgen in hun statistieken (bijvoorbeeld ‘hoeveel mensen hebben mijn foto bekeken?’ en ‘welke foto’s worden het vaakst leuk gevonden?’). Bedrijven met een bedrijfsaccount kunnen ook tegen betaling foto’s of video’s promoten, zodat deze meer onder de aandacht worden gebracht, ook bij niet-volgers.
YouTube
Op YouTube staan geen foto’s of teksten, maar video’s centraal. Je kunt het zo gek niet bedenken of er staat wel een video van op YouTube. Van uitleg over hoe je een lamp ophangt tot aan funniest home videos en fragmenten uit sportwedstrijden. Zeker omdat steeds meer mensen met hun telefoon of een videocamera in staat zijn video’s op te nemen, neemt de populariteit van het platform razendsnel toe. Alleen al dat maakt YouTube een mogelijk interessant medium om als bedrijf op te adverteren of actief op te zijn.
YouTube is sinds de oprichting in 2005 uitgegroeid tot de op één na meest bezochte website ter wereld. Op een gemiddelde dag zijn zo’n 1,7 miljoen Nederlanders actief op deze site. Dat zijn zowel jongeren als wat oudere doelgroepen. De meeste gebruikers zijn 15 tot 19 jaar, maar ook in andere leeftijdsklassen wint YouTube aan populariteit. Opvallend aan YouTube is dat op dit platform, in tegenstelling tot veel van de andere platformen, ook veel jongeren onder 15 jaar actief zijn.
Twitter is hét kanaal om korte berichtjes (“tweets”) te plaatsen van maximaal 240 tekens lang. Dit zijn vaak berichten die inhaken op de actualiteit. Zo gaan heel wat gebruikers flink los op Twitter als een spraakmakend tv-programma wordt uitgezonden en wordt er regelmatig op Twitter gediscussieerd over belangrijk nieuws. Ook kan Twitter een geschikt medium zijn om bijvoorbeeld relevante links, foto’s of video’s te delen. De voornaamste doelgroep van Twitter bestaat uit 20-39-jarigen, van wie in totaal 25% actief is op dit medium.
Sommige mensen beweren dat Twitter zijn beste tijd heeft gehad. En inderdaad, het aantal actieve gebruikers op Twitter is flink gedaald. Maar het platform is zeker nog niet op sterven na dood. Ook voor bedrijven kan Twitter interessant zijn. Bedrijven als Ikea en bol.com spelen regelmatig op een ludieke manier in op de actualiteit, iets wat veelvuldig wordt opgepikt door enthousiaste volgers en wat deze merken daardoor vervolgens veel (positieve) publiciteit oplevert.
LinkedIn is een beetje een vreemde eend in de bijt tussen de andere social media. Dit medium heeft namelijk een heel specifieke doelgroep: het richt zich volledig op professionals, oftewel bedrijven en solliciterend en werkend Nederland. LinkedIn is bedoeld voor gebruikers om een connectie te maken met interessante bedrijven of met mensen uit hun zakelijke netwerk, bijvoorbeeld oud-collega’s, studiegenoten of recruiters. Je ziet dan voortaan hun zakelijke updates voorbijkomen.
Goed om te weten is dat de doelgroep op LinkedIn alleen updates verwacht te zien die zakelijk zijn van aard, zoals vacatures of updates van bedrijven. Gezellige vakantiefoto’s of gekke kattenfilmpjes kun je dan ook beter niet op LinkedIn plaatsen, tenzij je professioneel gekke-kattenfilmpjes-maker van beroep bent natuurlijk.
In totaal zijn meer dan 6 miljoen Nederlanders actief op LinkedIn. LinkedIn heeft als doelgroep vooral mensen tussen de 20 en 40 jaar die op zoek zijn naar werk of die op dit moment een baan hebben. Bedrijven kunnen op LinkedIn ook vacatures delen of bedrijfsupdates plaatsen.
Foto door: Mimi Roos
Pinterest is als platform eigenlijk een digitaal prikbord. Waar mensen ooit plaatjes uit tijdschriften scheurden en daarmee een collage maakten, scrollen heel wat Nederlanders (zo’n 2 miljoen in totaal) tegenwoordig regelmatig door Pinterest op zoek naar inspirerende beelden. Dan gaat het bijvoorbeeld om recepten, outfitinspiratie, inspiratie voor vakantiebestemmingen of interieurideeën. Alle beelden die je aanspreken, kun je opslaan op een van je eigen digitale prikborden.
Opmerkelijk aan Pinterest is dat de interactie tussen gebruikers beperkt is. Pinterest is wat meer eenzijdig. Mensen slaan een afbeelding op, maar zullen er zelden op reageren. Het is meer een visueel naslagwerk. Toch moet de kracht van Pinterest zeker niet onderschat worden. De foto’s van heel actieve gebruikers kunnen door duizenden of zelfs miljoenen volgers worden bekeken. Dat kan, als er een linkje naar de site achter zo’n beeld schuilgaat, veel nieuwe websitebezoekers opleveren.
De doelgroep van Pinterest is vrij divers. Gemiddeld zijn Pinterest-gebruikers iets ouder dan mensen die op Instagram zitten. Van alle Nederlanders tussen 20 en 39 jaar maakt 25% gebruik van Pinterest. De op een na belangrijkste doelgroep bestaat uit 40-64-jarigen. Van de mensen uit die leeftijdscategorie gebruikt 19% Pinterest.
Snapchat
En ten slotte Snapchat! Dit is een sociaal medium dat vooral onder jongeren populair is. De meeste gebruikers zijn dan ook tussen de 15 en 19 jaar oud. Kenmerkend aan Snapchat is dat de foto’s slechts korte tijd zichtbaar zijn en niet voor eeuwig worden opgeslagen. Dat maakt Snapchat een laagdrempelig medium om foto’s te delen.
Belangrijk weetje: gebruikers van Snapchat volgen over het algemeen individuen in plaats van bedrijven. Toch kan het lonen om als bedrijf te adverteren op Snapchat, omdat gebruikers tussen de foto’s van individuen wel gesponsorde posts te zien kunnen krijgen. Bovendien blijft het een mogelijk interessante digitale plek waar veel jongeren te vinden zijn.
Foto door: Mimi Roos
Dus, wat is social media?
Zoals je hebt kunnen lezen, is de vraag ‘Wat is social media?’ niet in één zin te beantwoorden. Onder social media vallen zó veel verschillende platforms met ieder hun eigen kenmerken, vereisten en doeleinden dat het geven van één definitie niet eenvoudig is. Wel is duidelijk dat het delen van content en het aangaan van interactie over het algemeen centraal staan op social media. En dat juist in die kenmerken ook de kracht van social media schuilgaat.
Social media gebruiken als bedrijf
Ook als bedrijf kun je veel uit social media halen. Bedrijven gebruiken social media onder andere om naamsbekendheid te krijgen, om nieuwe klanten te werven, om klantenservice te bieden (vragen beantwoorden of inspelen op klachten) of om belangrijk nieuws over het bedrijf te delen.
Tegenwoordig is actief zijn op social media van groot belang voor bedrijven. Hoe groot of klein je bedrijf ook is. Wel is daarbij cruciaal dat je de juiste social media inzet en dat je op een goede manier gebruikmaakt van de mogelijkheden die social media te bieden hebben. Maar met een goede boodschap, een goed afgebakende doelgroep en een duidelijke missie kun je meer uit social media halen als bedrijf dan je misschien wel denkt.
Hulp nodig bij jouw social media?
Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het inzetten van social media? Wil je weten welk medium het beste bij jouw doelgroep past? En hoe je social media efficiënt gebruikt om jouw doelen te bereiken?
Als marketing- en communicatiespecialist kan ik jou als geen ander op weg helpen. Bijvoorbeeld door voor jou een social-media-plan op maat te maken. Zo weet je zeker dat je alles uit jouw kanalen haalt.
Neem vrijblijvend contact met mij op. Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden.